donderdag, december 24, 2015

Leessuggestie vermomt als recensie, Tom van Deel en Bol.com

Op Bol.com  kraakt T. van Deel (Tom van Deel?) mijn nieuwe dichtbundel Ontsla me van alles wat ik liefheb, zie de recensie hier beneden. Goh, dat is best een zure recensie, dacht ik toen het me onder ogen kwam. Ik besloot de link en de tekst op mijn Facebook pagina te plaatsen zodat er, naast de positieve reacties op mijn werk, ook een negatief geluid te horen is. Je kan niet altijd winnen. Vervolgens ontstond er een discussie op Facebook en werd ik van alle kanten gemaild over de gang van zaken rond T. van Deel en zijn geschrijf. Coen Peppelenbos schreef een verhelderend stukje op Tzum en is alhier te lezen. To be continued?

Recensie(s)

Soms kun je zo hevig aan poëzie aflezen dat het allemaal larmoyante, egocentrische flauwekul is. Als Lucas Hirsch in 'Angstval', ook nog opgedragen aan een minstens zo aanstellerige mededichter (Erik Jan Harmens) schrijft: 'Wanneer de dag / van mijn lijf afrolt / geef ik geen thuis // Wat biedt mij bescherming tegen / de nacht die langs mijn slapen trekt? / Wat tegen de slijpende tijd?', dan voel je in al deze bewoordingen het graag dichter willen zijn – maar het absoluut niet zijn. De puëriele levensgevoelens, onder dekmantel van een motto van Krishnamurti, komen nergens terecht; zie maar, zo gaat het door: 'Nu ik mijn eigen huis beheer / en het bed / van schone lakens voorzie / vraag ik me af / of de dromen / weg zullen blijven // De nacht is een tijdbom / Het bed een angstval / Het huis een sluipmoordenaar / waarop ik wacht / met een kussen in / mijn handen'. Pure kitsch. Hirsch is de Ellen Warmond van heden.

T. van Deel


Reactie Coen Peppelenbos op Tzum


‘Larmoyante, egocentrische flauwekul (…) pure kitsch.’ Tom van Deel draait er niet omheen in zijn ‘recensie’ van de nieuwste bundel van Lucas Hirsch, Ontsla me van alles wat ik liefheb (De Arbeiderspers). Het is geen echte recensie, maar een zogenaamde aanschafsuggestie die door NBD Biblion verspreid wordt onder bibliotheken, waarna de bibliothecarissen overgaan tot aanschaf of niet. De aanschafsuggestie wordt door Bol.com als recensie overgenomen onder het artikel, maar het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt op een site als De Boekensalon.
Lucas Hirsch postte de gewraakte recensie op zijn Facebookaccount evenals Ingmar Heytze en bij beiden ontstond een discussie over dit stuk dat commercieel funest is voor een dichter: bibliotheken kopen al bijna geen poëzie meer in, maar na zo’n recensie zeker niet meer.
[Citeert vervolgens bovenstaande 'recensie']
Tom van Deel (1945) was vroeger een belangrijk criticus bij Trouw.