zondag, december 09, 2012

Zo gaat dat in HaarlemEen aantal jaren terug schreef ik een stukje over de (her)oprichting van De Nieuwe Teisterbant. Daarin vroeg ik me af wat het nut was van deze club omdat het in Haarlem stikt van clubjes, groepjes en kliekjes, die vanwege de "laagdrempelige" culturele insteek van de gemeente Haarlem, veel te zeggen hebben en zo mede het cultuurbeeld van Haarlem bepalen.

De Nieuwe Teisterbant dus. Naar mijn idee een even groot debakel als de verkiezing van het stadsdichterschap van Haarlem dit jaar. Zoals eerder besproken was de verkiezing een farce. Na veel gedoe bleek de organisatie doof voor alle commentaar en ging vrolijk verder met de verkiezing. Zij en de gemeente wasten hun handen in onschuld, en voila, we hebben een nieuwe koning! Ik feliciteer Nuel Gielens met deze belangrijke taak! Maak er wat van.

De dingen lopen zoals ze lopen, zei mijn opa altijd en lopen gaat in Haarlem volgens het Raarlems Dagklad als volgt:

Na zijn eliminatie in de voorronde hekelde Lucas Hirsch het ontbreken van een juryrapport en het rommelige, geïmproviseerde karakter van de verkiezing. Ook was hem met grote scherpzinnigheid het dubbelpresidentschap van Joost Mulder opgevallen: zowel juryvoorzitter als voorzitter van het Ampzing Genootschap. Juist! Hetzelfde Genootschap waar kandidaat-stadsdichter Bies van Ede…

Welkom in Haarlem, Lucas! Zo doen ze/we de dingen hier. Dilletantisme en laksheid enerzijds (waar was de gemeente?), sympathieke bedoelingen en oprechte betrokkenheid anderzijds (Eric Coolen is nooit te beroerd om het affiche te vervaardigen, Mylou Frencken leukt gratis op, het Ampzing zingt ABN en/of De Solipsist) en na afloop is er vrolijk verongenoegd gekrakeel aan de toog van Koops. Haarlem is een dorp. Weet je hoe ze hier ter stede ‘transparantie’ spellen sinds de spellingshervorming van 1536? T-R-O-E-B-E-L!


Zoals gezegd, De Nieuwe Teisterbant. Destijds met veel Haarlemse bombarie binnen gehaald en opgericht. Er gingen wat centen van de gemeente heen en "heel" cultureel Haarlem dook gezellig het verleden in om in het heden Haarlem, Haarlemse cultuur voor te schotelen. Enfin, een aantal jaren later blijkt het met het voorschotelen wel mee te vallen. Als je op de agenda kijkt gebeurt er weinig tot niets. De insteek van De Nieuwe Teisterbant is/was nobel:

...Er wonen nog steeds veel schrijvers en kunstenaars in Haarlem, dat is niet veranderd. Hen willen we graag Teisterbant teruggeven...Om welke reden dan ook, maar hopelijk met als uitkomst dat het creatieve klimaat in Haarlem hechter zal worden...

Met het "hechtere samenwerken" is het wel goed gekomen, dat bleek uit de manier waarop de verkiezing rond het stadsdichterschap was georganiseerd. Hierop had de gemeente geen antwoord. Hoe het met De Nieuwe Teisterbant afloopt, zal mij benieuwen. Maar zoals Het Raarlems Dagklad al zei;

Welkom in Haarlem, Lucas! Zo doen ze/we de dingen hier.

Ik hoop dat de nieuwe Stadsdichter in staat is literair Haarlem bijeen te brengen in De Nieuwe Teisterbant, dat zou wat zijn! Ik hoor dan graag; Welkom in Haarlem, Lucas! Zo doen ze/we de dingen hier.