donderdag, augustus 04, 2011

Poëzie in zomerse sfeer tijdens Elswout-festival

Haarlems Dagblad

3 augustus 2011 woensdag

Poëzie in zomerse sfeer tijdens Elswout-festival

Aan Poëziefestival Elswout, dat komende zaterdag voor de derde keer plaatsheeft, doen dit jaar voor het eerst dichters uit niet-Nederlandstalige landen mee. Wayne Miller en Stephen Frech komen uit de Verenigde Staten. David Dephy is Georgiër. Hij zal zijn werk in Engelse vertaling lezen.

Poëziefestival Elswout is een initiatief van stichting Kleine Revolutie Producties van de Haarlemse dichter Lucas Hirsch. Met Jessica Kroskinski is hij verantwoordelijk voor het programma. Hirsch leerde Kroskinski kennen via het secretariaat van literair tijdschrift De Revisor. Ilja Pfeiffer hoorde daar dat de initiatiefnemer van Kleine Revolutie Producties naar een rechterhand op zoek was, en wist meteen wie Hirsch moest hebben.

Kroskinski: ,,We hebben weer een gevarieerd programma weten samen te stellen. Lucas is een paar keer in Amerika geweest om er op te treden. Daar heeft hij Miller en Frech leren kennen. Stephen vertaalt ook poëzie uit het Nederlands en heeft een bundel gepresenteerd met gedichten over Rembrandt van Rijn. We gaan ervan uit dat veel bezoekers de Engelse taal wel beheersen, maar we hebben de buitenlandse dichters wel gevraagd om niet de meest ingewikkelde teksten van stal te halen.

Aanvankelijk zou ook de Zuid-Afrikaanse dichter Ronelda Kamfer haar opwachting maken. Zij zag zich genoodzaakt af te zeggen vanwege haar zwangerschap, waardoor haar het vliegen werd ontraden.

Ook de aangekondigde Maria Barnas zal geen acte de présence geven op het gazon van Elswout. Voor haar in de plaats zal de Haarlemse stadsdichteres Sylvia Hubers het festival met haar aanwezigheid opluisteren. ,,Met Pieter Boskma, Elmar Kuiper, Alexis de Roode en de Vlaamse Delphine Lecompte hebben we dus een mooi programma. Tussen de dichters door neemt violiste Suzanne Groot het muzikaal aandeel van de middag voor haar rekening. Er is een stand van Athenaeum Boekhandel, waar bundels van de deelnemende dichters verkrijgbaar zijn, hopelijk ook van de buitenlanders , vertelt Kroskinski.

,,We beginnen wat vroeger dan de vorige keren. We hebben gemerkt dat het begin augustus met het invallen van de avond toch opeens een stuk kan afkoelen.

,,Er is overigens een slecht-weerscenario. Bij regen worden beide koetshuizen op het landgoed voor het publiek opengesteld, met een partytent er tussenin. In alle opzichten is de samenwerking met Staatsbosbeheer ook dit jaar weer geweldig. Boswachter Marieke Schatteleijn heeft ons met van alles en nog wat fantastisch geholpen. Poëziefestival Elswout maken we echt met elkaar. In die prachtige omgeving is de sfeer uitstekend. Traditioneel nodigen we iedereen uit lekkere picknickspullen mee te brengen. Dat hoort ook bij deze bosrijke locatie. Er zijn gezellige picknickbankjes, maar neerzijgen op een laken of dekentje op het landgoedgras is natuurlijk helemaal zoals je het je voorstelt. De Orangerie van Elswout heeft ook een kraam staan waar consumpties verkrijgbaar zijn.

,,Voor het eerst gaan we dit jaar met de pet rond. Zonder subsidie van het Nederlands Letterenfonds was het nooit gelukt die buitenlandse namen naar hier te krijgen. Gelukkig steunt de gemeente Haarlem ons financieel. Maar over de hele linie merk je, ook met poëzie, dat sponsoring en subsidie niet meer zo vanzelfsprekend zijn.

nuel gieles

Poëziefestival Elswout, Elswoutslaan 22, Overveen, 6 aug. 14.30-17.30u.