donderdag, september 02, 2010

Beatrix dan maar in godesnaam?

Het zijn spannende tijden waarin we leven op dit moment en dan heb ik het niet alleen over wat er in het buitenland gebeurt. Ook in Nederland valt er politiek gezien veel af te lezen hoe de samenleving ervoor staat. Bij de laatste verkiezingen werd het duidelijk dat Nederland gekozen heeft voor een rechtse(re) regering. De meeste stemmen gingen naar de PVV en VVD samen. Ja, de PvdA deed ook lekker mee, maar de rest van de linksere partijen deden het niet zo goed als de partijen aan het rechtse spectrum van de politieke waaier. Nederland vergrijst, kampt met een economische crisis, met een identiteitscrisis qua geloof (zijn we een joods-christelijke samenleving of nu ook een islamitische?) en we zijn het zat om maar coute que coute onze belastingcenten te steken in klaplopers, steuntrekkers, straattuig en voetbalvandalen, om maar wat randverschijnselen te noemen. Althans, als ik De Telegraaf mag geloven zijn dat de zaken waar het echt om gaat. Enfin. Je zou dan dus een regering verwachten die ietwat naar rechts neigt te leunen (rechts is een relatief begrip, in de VS lachen ze je uit als je uitlegt wat naar onze maatstaven rechtse ideeën zijn, dat noemen ze in de VS liberale of zelf een socialistisch gedachtegoed).

Maar dan nu de kabinetsformatie; naar mijn idee gebeurt er op dit moment iets dat ik persoonlijk ondemocratisch neig te noemen. Er wordt nu al weken onderhandeld over een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV. Het CDA en de VVD zullen dus samen in een regering kunnen stappen met goedkeuring van de PVV. Klinkt schappelijk, want het volk heeft gestemd en het volk wil de PVV en VVD, maar nu lijkt het CDA een intern probleem te hebben met de PVV. Het CDA was de grote verliezer van de laatste verkiezingen en het verbaast me dan ook dat ze de situatie, waarin de kabinetsformatie zich nu bevindt, lijken te gijzelen. Volgens de laatste peilingen zou het CDA qua zetels op een dieptepunt staan (om en nabij de 15 zetels??). Niet echt een power house, toch? De partij schijnt tot op het bot verdeeld te zijn over het wel dan niet deelnemen aan een regering waar de PVV bij aangesloten is, let wel, de PVV zit niet in de regering, maar steunt deze!

Mijn vraag aan het CDA is dan ook, hoe kan je zo arrogant zijn om de kabinetsformatie zo op scherp te zetten als het Nederlandse volk zich grotendeels heeft uitgesproken voor een rechtse regering? De kleine partij die het CDA nu is lijkt de wens van het volk totaal te negeren en is bezig met het uitvechten van een intern conflict. Er worden briefjes gemaakt en door wat CDA prominenten hier en daar ondertekend. Er wordt gebabbeld met de pers, er wordt gezucht en gesteund, maar er komt geen oplossing. Het eigenbelang van het CDA lijkt nu de boventoon te voeren en niet de kabinetsformatie. Om het nog een beetje erger te maken gaat het CDA naar alle waarschijnlijkheid een partijcongres beleggen om de leden van het CDA te vragen of het CDA nu wel of niet met de PVV moet gaan regeren. Hoe ondemocratisch wil je het hebben? De CDA leden die wel even beslissen wat er goed is voor ons landje? Houd op schei uit! Het CDA zou naar mijn idee het landsbelang (we zitten nog steeds in een economische crisis om maar iets te noemen) in ogenschouw moeten nemen en als een partij achter de kabinetsformatie gaan staan, of niet natuurlijk, kan ook. Maar dan kunnen ze in Den Haag weer aan de slag of wellicht een andere formatie proberen, zeg met de PvdA. Niet dat dat een goed idee is, maar dat is een ander verhaal. Kortom, naar mijn idee is het erg ondemocratisch om je als partij in de minderheid zo arrogant op te stellen t.o.v. het landsbelang en de wil van het volk totaal te negeren. Misschien moet het CDA ontbonden worden en het verbod op godslastering uit de grondwet worden geschrapt, dat zou een hoop schelen. Nederland een seculiere samenleving? Een democratie? De laatste keer dat ik in de staatsrechtelijke boeken keek was Nederland nog een constitutionele monarchie en dat is geen democratie. Monarchie? Wacht eens even als Beatrix nou eens……