donderdag, augustus 12, 2010

'Landgoed Elswout maakt me lyrisch'

Vandaag in Het Noordhollands Dagblad en Het Haarlems Dagblad

Gepubliceerd op 12 augustus 2010, 08:19

De Utrechtse dichter Ingmar Heytze is een van de deelnemers aan het literaire evenement 'Poëziefestival Elswout', dat zaterdag wordt gehouden op het gelijknamige landgoed, een bekend wandelparadijsje. Heytze heeft er zin in. ,,Ik ben al even gaan kijken en het is een geweldige locatie.''

Het 'Poëziefestival Elswout' wordt zaterdag 14 augustus voor de tweede keer gehouden en is een initiatief van Kleine Revolutie Producties. Lucas Hirsch en Jessica Kroskinski organiseren regelmatig poëziemanifestaties op verschillende locaties. Vorig jaar was de eerste editie een groot succes. Bezoekers dienen zelf picknickmand en drankje mee naar het wandelbos te nemen, en er zijn picknickbanken aanwezig. Bij goed weer wordt er opgetreden naast het koetshuis, bij slecht weer wordt het evenement binnen gehouden.

Ingmar Heytze is een in Nederland en België zeer gewaardeerd literator, die een breed publiek aanspreekt. Hij is stadsdichter van zijn woonplaats Utrecht. De komst van Heytze naar Overveen is opvallend, omdat hij enkele jaren geleden nog last had van het fenomeen 'hodofobie', of, zoals hij het zelf noemt: 'reiswee'. Zodra Heytze zich buiten een te grote straal van Utrecht begaf werd hij bevangen door angst. Optredens in het land zaten er dientengevolge niet in. De dichter haalde zijn motorrijbewijs en kocht een scooter met als doel een steeds grotere kring rond Utrecht te berijden, met uiteindelijk het strand en de zee als reisdoel. Zijn belevenissen beschreef hij in het schitterende 'Scooterdagboek', dat in de Haarlemse Stadsbibliotheek te vinden is tussen de psychologieboeken.

,,Het gaat heel goed nu'', zegt Heytze. ,,Ik verplaats me nu per auto en kan inmiddels overal komen, dus ook naar Elswout. Momenteel werk ik aan meerdere bundels, die ik binnenkort hoop uit te brengen. Ook ben ik bezig met muzikanten. We hebben zojuist een repetitie afgerond.''

Samen met Cor van Ingen (baritongitaar) en dichteres Ellen Deckwitz (stem) vormt Heytze (stem, synthesizer) de formatie Asfaltfeeën, met wie hij binnenkort op het festival Lowlands zal optreden. Ook in het verleden zocht Heytze regelmatig samenwerking met anderen, zoals ook met - de inmiddels Haarlemse stadsdichteres - Sylvia Hubers. Samen maakten Heytze en Hubers deel uit van het Utrechts Garagedichters Kollektief.

De poëziebundels van Ingmar Heytze (steevast met een afbeelding van kunstschilder Dolf Zwerver op de kaft) blinken uit in verstaanbaarheid en souplesse, zo oordelen de critici. Gerrit Komrij noemt hem 'een natuurtalent' en VN-criticus Rob Schouten omschrijft hem als 'meester van de onbekommerde en oorspronkelijke gedachte'.

Heytze ziet uit naar het optreden in Elswout. ,,Ik ben echt lyrisch over die locatie. Het is een prachtig gebied in Engelse stijl. Vooral de vele rododendrons vielen me op. En toen ik daar rondwandelde vloog er een papegaai over.''

PAUL LIPS

Poëziefestival Elswout wordt zaterdag gehouden op Landgoed Elswout te Overveen tussen 15.00 en 18.00 uur, met optredens van Ingmar Heytze, Mustafa Stitou, Erik Jan Harmens, Arjen Duinker, Marije Langelaar, John Schoorl, Fleur Bourgonje, Hélène Gelèns, tevens singer/songwriter Marten de Paepe. Uitgeverij De Arbeiderspers stelt 20 bundels van zowel Marije Langelaar als Fleur Bourgonje beschikbaar. De eerste 20 mensen die mailen naar info@kleinerevolutieproducties.nl ontvangen ter plekke een exemplaar.