donderdag, juni 03, 2010

Stripkleding en dichtkunst komen samen

Dit weekend zijn er weer De Haarlemse Stripdagen. Tekenaar / muzikant en alleskunner Eric Coolen heeft een van mijn gedichten verstript en ook nog eens op kleding gezet. Hoe cool is dat. Zaterdag wordt er rond 16.00 uur in Galerie De Gang in De Grote Houtstraat opgetreden. Komt dat zien!!

Haarlems Dagblad

2 juni 2010 woensdag

Stripkleding en dichtkunst komen samen

Wat hebben kleding, strip- en dichtkunst met elkaar te maken? Niet zo veel, zullen de meeste mensen denken. Maar het ligt er maar net aan, aan wie je het vraagt en aan wie je het overlaat.

Eind vorig jaar vroeg textielkunstenares Michaëla Bijlsma van Nieuwe Gracht Producties de Haarlemse illustrator Eric J. Coolen van het Ampzinggenootschap en Literair Haarlem illustraties te maken voor op haar jurkcreaties. Coolen verstripte poëzie van de Haarlemse dichters Bas Belleman, Bies van Ede, Lucas Hirsch en stadsdichter Sylvia Hubers.

Het begrip 'stripkleding' was daarmee geboren, op zich al een intrigerend, zinnenprikkelend woord dat direct vragen oproept.

,,Het leek ons leuk als er voor iedere dichter en onszelf een kledingstuk zou komen. Voor de mannen heb ik een gilet ontworpen, voor de vrouwen een jurkje. Natuurlijk geen bloemetjesmotief, want je gaat ervan uit dat er van alles op moet kunnen'', aldus Michaëla Bijlsma.

,,De gedichten komen terug in het illustratiemateriaal van Eric Coolen. Zo worden de resultaten die met de Stripdagen te zien zijn een mooie synthese van de drie disciplines. Verbeelde poëzie op mode. Eric en ik beïnvloeden elkaar waarbij de gedichten uitgangspunt zijn.''

,,Op zich heb ik niet heel veel met strips. Maar Kuifje en wat andere klassiekers heb ik natuurlijk wel gelezen. Door onze kledinglijn krijgen de Stripdagen voor mij toch iets speciaals.''

Tijdens de Stripdagen zijn in De Gang, aan de Grote Houtstraat 43, niet alleen de kleding en verstripte gedichten te zien. Joost Veerkamp, Casper Teeuwen en Berend Vonk tonen hier hun tekenwerk. Zaterdag om vier uur wordt verder een speciale stripeditie van de Ampzing-cd 'Deze droom/Schone schijn' uitgevoerd, met twee teksten van Bies van Ede, gezongen door Michaëla Bijlsma en Lolita Hooglugt.

Voor de Stripdagen maakte Eric Coolen een speciale cd-hoes waarvan de afbeeldingen ook in De Gang te zien zullen zijn, benevens tekeningen voor het Ampzing Genootschap.