dinsdag, juni 22, 2010

Poëtische ontmoeting aan tafel

Haarlems Dagblad

Poëtische ontmoeting aan tafel

Haarlems Dagblad

21 juni 2010 maandag

Door Paul Lips

Joost Zwagerman interviewt collega-dichters in Toneelschuur

Haarlem - Onder de titel 'Een avond met Joost Zwagerman' was er zaterdag een literaire avond in kleine zaal van de Toneelschuur, georganiseerd door Kleine Revolutie Producties. Joost Zwagerman las voor uit eigen werk en interviewde twee favoriete dichters, Pieter Boskma en Ilja Leonard Pfeijffer. Druk was het niet. Wel interessant.

Kleine Revolutie Producties van initiatiefnemers Lucas Hirsch en Jessica Kroskinsky is een organisatie die poëzie op een professionele wijze aan de man wil brengen. Aangezien Hirsch gecharmeerd is van Zwagermans werk als dichter vroeg hij deze auteur om een literaire avond samen te stellen. Zwagerman koos voor zijn vriend Pieter Boskma en de in Genua woonachtige auteur Ilja Leonard Pfeijffer. Laatstgenoemde staat door vertraging nog op Schiphol, maar is onderweg, meldt Lucas Hirsch.

Vrienden die elkaar interviewen is altijd een lastige formule. Zwagerman en Boskma maakten beiden in het midden van de jaren tachtig deel uit van de dichtersgroep De Maximalen, die zich tegen de gevestigde orde in de poëziewereld keerde. ,,Hoe waren wij in die tijd?'', vraagt Zwagerman. ,,We werden toch behoorlijk uitgekotst door de zittende elite, niet?'', waarop Boskma enkel instemmend kan antwoorden.

Interessanter wordt het als Zwagerman het onderwerp 'duinen' aansnijdt. Pieter Boskma maakt elke dag een wandeling door het duingebied rond Bergen aan Zee, waar hij inspiratie opdoet voor nieuwe poëzie. Sinds het overlijden van zijn vrouw keert Boskma telkens terug naar de stilte van het duingebied, 'om een gedicht te gaan halen', zoals hij zelf omschrijft. In het najaar zullen die gedichten worden uitgegeven. Tot slot luistert het aanwezige publiek aandachtig naar Boskma's voordracht, waaronder sfeervol werk uit de bundels 'Puur' (2004) en 'Het violette uur' (2008).

Dan is het de beurt aan de inmiddels in de zaal gearriveerde Ilja Leonard Pfeijffer. Sinds 'enfant terrible' Pfeijffer in 1998 de poëziewereld binnenstormde met de bundel 'Van de vierkante man' (bekroond met de C. Buddingh'prijs) heeft hij zowel poëzie als proza gepubliceerd. Twee jaar geleden stelde Pfeijffer zich ten doel om 'een fietstocht naar Rome' te maken. Het zonnige zuiden is hem zo goed bevallen dat hij Genua als domicilie heeft gekozen. 'Een stad met een historisch middeleeuws centrum, met steegjes niet breder dan een handkar waar de zon niet doordringt', aldus de auteur. Voordat hij begint met voorlezen gunt hij de aanwezigen een blik in zijn huidige leven: ,,Ik hoef alleen maar de trap van mijn huis af te dalen om koffie te gaan drinken op een van de vele terrassen, en het avontuur begint.''

Zo poëtisch kan het leven dus zijn.