maandag, februari 01, 2010

Haarlems Dagblad over Spijkerman

In het Haarlems Dagblad van 30 januari j.l. stond een ietwat frommelig stukje over Dichters in Spijkerman van afgelopen donderdag avond, hieronder een fragment:


Haarlems Dagblad

30 januari 2010 zaterdag

Winnares is vrij onzeker


Haarlem - Gedichtendag in Haarlem. Om nou te zeggen dat de Spaarnestad donderdag schroeide in een heilig poëtisch vuur is wel wat veel gezegd. Op verschillende plaatsen in de stad fonkelden dichterlijke woorden als sterretjes in een nieuwjaarsnacht. Maar ook vonkjes die daar afspatten kunnen prikken op de huid.

Bij Spijkerman Boeken in de Gierstraat heeft Lucas Hirsch van stichting Kleine Revolutie Producties vijf Haarlemse dichters bijeen gebracht. ,,Ik heb vandaag dé vijf dichters van Haarlem uitgenodigd'', klinkt het in de boekhandel, die tegen acht uur lekker gevuld raakt. De dichters zijn Bas Belleman, John Schoorl, Bies van Ede, Sylvia Hubers en Hirsch zelf. Daar wil je de waterkou wel voor trotseren.

Hubers mag het spits afbijten met haar Spaarnegedicht dat ook prijkt op de Zwaan-kleef-aan-expositie in ABC Architectuurcentrum. Maar wat fijn toch dat ze niet alleen maar stadsdichter is en dat we ook kunnen genieten van zinnen als 'Zij draagt haar man als handtasje / hij past bij haar oorbel'.

Dé dichters van Haarlem dus bij Spijkerman. Maar waar zou deze avond toch die vorige stadsdichter zijn? Fysiek is hij er niet, maar even schijnt zijn licht door in de haast Reviaans klinkende woorden van Van Ede: 'Uw zolder in het lover waar de blaadjes vlinderen / is mij geen duistere lallepraat maar honing waarmee / u mede smeedde. (...) En uw naam, moge hij staan onder mijn geloof. / En uw debuutbundel. Want u, Heer, spreekt altijd / voor het eerst.'

Bies van Ede speelt donderdagavond nog een andere rol. Hij maakt deel uit van de jury die in het Poëziecafé van de bibliotheek de winnaar van de Stadsbibliotheek Poëzieprijs toekent. Jammer alleen, dat hij niet de moeite neemt na afloop van de bijeenkomst in de Gierstraat te luisteren naar de zestien gekandideerde dichters. Hij houdt het voor gezien na een muzikaal intermezzo van enkele leden van het Ampzinggenootschap die Van Edes tekst De Solipsist vertolken. Het nummer is een eerbetoon aan tekstdichter Lennaert Nijgh die gisteren 65 jaar geworden zou zijn.

Lees verder.