zaterdag, februari 07, 2009

Stadsdichtersdrama Haarlem

De verkiezing rond het Stadsdichterschap van Haarlem lijkt een nog groter drama te worden dan de verkiezing rond de DDV. Zo schrijft Bies van Ede dit puike stukje op zijn blog. Verder schrijft journaslist/dichter P.M. Delèfre in onderstaande tekst (zie zijn blog) dat ex-Stadsdichter George Moormann dichters heeft aangedragen bij de gemeente om zijn stokje over te nemen die NIET woonachtig zijn in Haarlem maar er wel ooit hebben gewoond. Zo hoorde ik in de gladde wandelgangen van het Haarlemse ook dat Menno Wigman was benaderd. Op deze manier hoopte meneer Moormann waarschijnlijk dat hij een waardige opvolger zou krijgen. Naar mijn idee is iedereen die Moormann opvolgt een waardige opvolger, poëzie-technisch in iedergeval. De gedichten die Moormann produceerden zijn aardig te noemen maar halen het niet bij de gedichten van kandidaat- Stadsdichters Hubers en Ampzing. Dus waarom zoekt Moormann het dan hogerop? Om zijn eigen ego op te poetsen? Dat kan bijna niet. Op de activiteiten die Moormann sporadisch als Stadsdichter organiseerde draaide alles om Moormann en zijn Stedenmaagd Dolly Bellefleur (geen slecht woord over Dolly by the way). Je zou het de George Moormann show kunnen noemen. Hij praatte meer dan zijn gasten dichtten.

Moormann zit momenteel op Bali een boek te schrijven en is niet bereikbaar of bereid om commentaar te geven over zijn gekonkel. Misschien is het maar beter dat Moormann even op Bali blijft, voor 5200 euro kan je het lang op Bali uitzingen, dat is beter voor het poëzie-klimaat in Haarlem.Benoeming Stadsdichter doorgestoken kaart?

BREAKING NEWS!

BENOEMING HAARLEMSE STADSDICHTER LIJKT DOORGESTOKEN KAART

Heeft u al gestemd op de kandidaat-stadsdichter van Haarlem?

Alles lijkt keurig volgens een procedure te verlopen, hoewel kandidaat Sylvia Hubers niet was opgenomen in de Haarlemse Stadskrant, waardoor het leek alsof er drie kandidaten waren.

Hulpstadsdichter P.M. Delèfre heeft inmiddels de hand weten te leggen op een email van de landelijk bekende dichter (en ex-Haarlemmer) Jan Kal, die aantoont dat hij de beoogde opvolger van George Moormann zou worden.

Moormann had Jan Kal aanbevolen bij wethouder Chris van Velzen, deze echter beriep zich op het principe dat de stadsdichter woonachtig moet zijn in Haarlem (en Kal woont in Amsterdam, maar Haarlemmer blijf je voor het leven, is de mening van Delèfre)

Jan Kal voelt zich geschoffeerd, en terecht.

Hier blijkt eens en te meer dat de afdeling Cultuur van de Gemeente Haarlem niet uitmunt in kennis van zaken of een professionele organisatorische attitude.

Het gerucht gaat zelfs dat de stemmen van de burgers niet eens nodig zijn, aangezien de wethouder een voorkeur heeft voor het Ampzing Genootschap.

WORDT VERVOLGD