zaterdag, juni 21, 2008

Beste Joost Baars

Beste Joost,

Allereerst wil ik graag even duidelijk maken dat ik niets tegen Perdu heb, maar wel moeite heb met de ietwat elitaire houding van de redactie van Perdu waarmee ik in aanraking kwam toen ik voor de eerste keer van mijn leven Perdu betrad, zoals ik al eerder schreef (zie de tekst hieronder). Toen de Nederlandse slam op zijn hoogte punt was tussen 2003 en 2004 moest de redactie van Perdu niets weten van dit nieuwe fenomeen. Dat dit anno 2008 wel zo is vind ik zoals ik al eerder berichtte een goed plan.

Verder snap ik de term hele en halve slammers niet helemaal, en wat is een slammer eigenlijk? Voor mij is een dichter een dichter en bestaat er goede en slechte poëzie. Of je dit nou wel of niet voordraagt is aan de desbetreffende dichter. Jammer dat er altijd overal labels aan gehangen moeten worden. Ik heb mezelf nooit als slammer gezien ondanks het feit dat ik destijds graag de podia betrad die dit land rijk was. En ja er zaten ook slams tussen. Maakt je dat tot slammer? En wat dan als je tegelijkertijd ook je gedichten publiceert in b.v. De Revisor, Parmentier en Krakatau? Ik heb mezelf altijd als dichter gezien die graag het podium betrad. Noem me wat je wilt.

Beste Joost, ik zou mijn schrijven geen ‘te keer gaan’ willen noemen maar eerder een uiten van verbazing en / of ongenoegen. Vat het niet persoonlijk op, want ik heb inderdaad een aantal keer met plezier bij Perdu opgetreden, maar ben wel altijd van mening geweest dat de programmering en attitude van de redactie van Perdu ietwat ‘highbrow’ te noemen valt. Daar is niets mis mee, maar ik ben van mening dat je poëzie aan een zo breed mogelijk publiek moet presenteren en open moet staan voor trends in de poëzie op het moment dat het zich openbaart en niet achteraf gaat schermen met het feit dat je sinds een jaar een dichter/slammer in je redactie hebt zitten. Had je 5 jaar geleden moeten doen toen de slam zijn hoogtepunt bereikte in Nederland.

Mvg

Lucas Hirsch

ps. Je bent uiteraard van harte uitgenodig om in september naar Word Lounge te komen in het Patronaat te Haarlem. Mocht je niet kunnen, even goede vrienden uiteraard.

Perdu perdu

Toen ik rond 2002 mijn eerste gedichten op papier zette en ook voor het eerst de podia beklom om mijn werk te laten horen, betrof het vaak de podia die vrij toegankelijk en dus meestal slam-podia of poëzieslagen waren, was er een klein clubje mensen dat zich absoluut niet in wilde laten met dit platte vermaak. Zij haalden hun neus op voor deze groep plebejers die zich dichters durfden te noemen. Nieuwsgierig als ik was naar dit elitaire clubje mensen, toog ik zo nu en dan naar hun burcht op de Kloveniersburgwal. Ik woonde immers om de hoek en wilde natuurlijk ook wel eens ‘echte’ dichters aan het werk zien.

De eerste avond dat ik er was werd ik aangesproken door een medewerker van Perdu, die ik voor het gemak even K. noem, wat ik kwam doen en of ik ook iets met poëzie had. Ik vertelde K. dat ik inderdaad wel eens een gedicht schreef en dat ik een collectief had opgericht (De Residentie) met een aantal dichters. K. wilde namen horen en vertelde me dat hij nog nooit van deze mensen had gehoord en waar hij ze dan wel niet van had moeten kennen. Ik vertelde hem dat we wel eens optraden in Festina Lente, Ruigoord, Zaal 100 etc. Het werd me al snel duidelijk gemaakt dat K. en Perdu niets te maken wilde hebben met dat soort poëzie. Juist, dacht ik. Dat is duidelijk.

Eerlijk is eerlijk, ik ben zo nu en dan bij Perdu naar binnen gewandeld omdat ik sporadisch een goede programmering kon ontdekken tussen het hoge poeha-gehalte dat Perdu tentoonspreidt, maar het blijft een hoop gebakken lucht wat er over het algemeen gebeurt en wordt gepredikt. Ook heb ik er een keer mogen optreden en ik voelde me ook zeer vereerd op dat moment. Ik heb daarna ook eens meegedaan aan een Van Ostaijen project wat uitliep op een fiasco, ik wacht nog steeds op een boek dat er zou komen. Maar goed.

Met dit in mijn achterhoofd was ik dan ook erg verbaasd toen ik mijn mail vandaag opende en de nieuwsbrief van Perdu ontving waarin o.a. het hier onderstaande bericht stond, ik hoop dat K. en de rest van de redactie een mooie avond zullen hebben.