donderdag, april 19, 2007

De Geboorte

De Geboorte, Poëziespektakel in De Rode Hoed 21 april 2007

Op zaterdag 21 april vindt in Amsterdam De Geboorte plaats, een poëziespektakel in twee delen. De middag begint om 16 uur met masterclasses van diverse dichters en kenners. De avond biedt voordrachten over De Geboorte, afgewisseld met poëtica op muziek. Middag- en avondprogramma samen geven een beeld van de Nederlandse poëzie anno 2007.

Tevens verschijnt 'Het eerste wonder': een speciale bundel over het thema, met bestaande én nieuwe gedichten, samengesteld door Thomas Möhlmann en Tsead Bruinja.


--------------------------------------------------------------------------------

De Middag

16.00 - 18 uur Centraal hoorcollege:
De Geboorte van het nu:

Poëzie anno 2007

Rob Schouten
De middag wordt
gepresenteerd door Cox Habbema De keuze uit vijf verschillende Masterclasses
1. Al Galidi:
Dichten in een nieuwe taal De Irakees Rodhan Al Galidi, dit jaar genomineerd door de VSB Poëzieprijs, kwam in 1998 als asielzoeker naar Nederland. Hij vertelt over het proces: niet alleen van het leren van een nieuwe taal, maar vooral ook van het dichten in een nieuwe taal.


2. Alfred Schaffer:
Inspiratie: what’s in a name? Wat is het verschil tussen een gedicht dat ontstaan is uit een fascinatie voor taal – klank en ritme – en een gedicht dat in de eerste plaats geschreven lijkt om een verhaal te vertellen? Welke elementen spelen een rol bij het ontstaan van een gedicht, de eerste poging bij het schrijven? Is de lezer van belang, de uiteindelijke vorm, of is het gedicht een ongeleid projectiel dat zich in elke richting kan ontwikkelen? Aan de hand van praktijkervaringen en enkele geslaagde en minder geslaagde gedichten wordt er gekeken naar het mogelijke ontstaansproces van een gedicht, het allereerste begin. Een blik op een mogelijk begin, niet op het uiteindelijke resultaat.


3. Nafiss Nia:
Beeld in poëzie In poëzie wordt het beeld op twee manieren gehanteerd. Als de waarneming van een reëel ding in de ‘echte wereld’, of wanneer de waarneming van een beeld zich van zijn reële betekenis scheidt en een nieuwe en dikwijls abstracte betekenis vertegenwoordigt. In het tweede geval kunnen we spreken van de geboorte van een beeld in poëzie. Tijdens de masterclass proberen we een antwoord te vinden op de volgende vragen: Hoe kan een beeld dat al bestaat en een eigen, reële betekenis heeft, opnieuw worden geboren tot een nieuw, abstract beeld met een andere definitie? Dat is vooral mogelijk in poëzie en schilderkunst. En hoe gebruiken we beelden in de poëzie?


4. Sofie Cerutti:

160: dichten op sms-formaat De 160 (www.precies160.nl) is een nieuwe dichtvorm, gebaseerd op het sms-formaat. Elk gedicht bestaat uit precies 160 tekens inclusief spaties: het maximale formaat van één sms'je. In deze meesterklas hoort u meer over deze eenentwintigste-eeuwse haiku en kunt u zelf een 160 schrijven. Mobiele telefoon graag mee.


5. Victor Schiferli
De geboortekamer van
het gedicht Aan de hand van eigen en andermans voorbeelden belicht Victor Schiferli het volgende onderwerp in de poëzie: de ruimte waarin de eigen waarneming voor het eerst gestalte krijgt in een gedicht, de beschrijving van de geboorte van de poëtische verbeelding. Soms kan dit een kraamkamer zijn, maar vaker is het bijvoorbeeld een huis, een auto, of de hoek van de straat. Zijn er overeenkomsten in de beelden die gekozen worden, wat zegt het over de thematiek van de poëzie zelf?

Pauze


--------------------------------------------------------------------------------

De Avond

20.00 - 22.30 uur De Geboorte van

'Het eerste wonder', samengesteld door Tsead Bruinja en Thomas Möhlmann

Bernlef, Al Galidi, Lucas Hirsch, Micha Hamel, Peter Holvoet-Hanssen, Saskia de Jong, Ramsey Nasr, Ester Naomi Perquin, John Schoorl, Mustafa Stitou, Anne Vegter en Edward van de Vendel

Presentatie is in handen van Thomas Möhlmann en Neske Beks

Muziek van De Kift en Leine